Utječe li minoksidil protiv gubitka kose?

Minoxidil, također poznat kao Rogaine, jedan je od najpopularnijih proizvoda protiv gubitka kose na današnjem tržištu. Redovito se pojavljuje u kasnonoćnim reklamama, a stotine proizvoda koriste ovaj sastojak u borbi protiv gubitka kose. Ali djeluje li minoxidil doista? Jesu li bolji vitamini za kosu? Možete li doista vratiti kosu uz Rogaine? Nastavite čitati kako biste saznali što Minoxidil može učiniti za gubitak kose i je li vrijedan vašeg novca ili ne!

Što je minoksidil?

Minoxidil je tretman za rast kose za koji je klinički dokazano da stimulira folikule dlake i čini ih osjetljivijima na druge tretmane. Najčešće se koristi kao lokalni tretman, što znači da se mora nanijeti izravno na vlasište.Pokazalo se da minoksidil najbolje djeluje u kombinaciji s drugim tretmanima kao što su laserska terapija, finasterid (Propecia) i minociklin.Jedna od mogućih nuspojava minoksidila je povišenje krvnog tlaka, stoga svatko tko ima visok krvni tlak ne bi trebao koristiti ovaj proizvod.

Kako djeluje minoksidil?

Minoksidil je lokalni tretman koji se nanosi izravno na vlasište. Može pomoći u borbi protiv gubitka kose uzrokovanog androgenom alopecijom, također poznatom kao muška ćelavost ili gubitak kose kod žena. Lijek djeluje tako da ometa proizvodnju dihidrotestosterona, hormona koji uzrokuje smanjenje folikula dlake i na kraju prestanak proizvodnje kose. Usporavanjem ili zaustavljanjem napredovanja ovog stanja, minoksidil može pomoći ljudima da zadrže svoju prirodnu boju i gustoću kose. Aktivni sastojak minoksidila zove se Rocheov brend Rogaine.

Koje su nuspojave minoksidila?

Minoksidil je lijek koji je odobrila američka agencija za hranu i lijekove za liječenje gubitka kose. Dolazi kao otopina i može se nanijeti izravno na vlasište. No, budući da se radi o lijeku, postoje neke potencijalne nuspojave o kojima biste trebali znati prije početka liječenja.

Ove nuspojave uključuju:

  • Crvenilo ili iritacija kože (u rijetkim slučajevima)
  • Svrbež ili osip
  • kontaktni dermatitis (reakcija kože uslijed izravnog kontakta s lijekom)
  • Ćelave mrlje na mjestima gdje je korištena otopina na koži ili vlasištu (možda će biti potrebno prekinuti uzimanje minoksidila i promijeniti lijek)
  • Infekcija na mjestu primjene (može dovesti do povećanog rizika od drugih infekcija, uključujući teške bakterijske infekcije poput meningitisa)

Djeluje li minoxidil stvarno protiv gubitka kose?

Odgovor na ovo pitanje je složen i nijansiran. Važno je uzeti u obzir niz čimbenika, uključujući vrstu gubitka kose koju doživljavate, vašu genetiku i koliko je vremena prošlo od prvog gubitka kose. Kako bismo pojednostavili stvari, raščlanili smo osnove u nastavku:

  • Minoxidil može pomoći i muškarcima i ženama koji pate od nasljednog gubitka kose zbog muške ćelavosti (androgena alopecija).
  • Nije tako učinkovit za one koji su izgubili kosu zbog kemoterapije ili drugih uzroka.
  • Možda ćete osjetiti ponovni rast na područjima gdje ste izgubili kosu; međutim, može proći i do 6 mjeseci prije nego što se vide vidljivi rezultati.
  • Ako primijetite malo poboljšanje nakon tog razdoblja, minoksidil možda nije pravi tretman za vas.
Objavljeno dana