Korištenje pulsnog oksimetra za praćenje otkucaja srca

Pulsni oksimetar, također poznat kao oksimetar ili mjerač otkucaja srca, mali je, prijenosni uređaj koji mjeri zasićenost krvi kisikom i broj otkucaja srca kojeg u ponudi ima i ljekarna u vašoj blizini. Sportaši ih često koriste za praćenje otkucaja srca tijekom treninga visokog intenziteta i za mjerenje odgovora tijela na različite razine intenziteta vježbanja kako bi mogli osigurati da treniraju na odgovarajućoj razini intenziteta. Također ih često koriste bolnički pacijenti za praćenje odgovora tijela na lijekove i fizikalnu terapiju, a neki ih ljudi redovito koriste kako bi pratili zdravlje srca i ukupnu razinu kondicije.

Kako funkcionira pulsna oksimetrija?

Pulsna oksimetrija je neinvazivni medicinski uređaj koji izgleda slično ušnom termometru, ali umjesto mjerenja temperature koristi infracrveno svjetlo i senzore na vašem prstu (ili drugom dijelu tijela) za izračunavanje otkucaja srca. Pulsne oksimetre obično koriste sportaši i oni koji treniraju u svrhu oporavka; međutim, mogu ih koristiti i svi koji pate od zdravstvenih problema poput koronarne arterijske bolesti ili astme. Ali kako funkcionira pulsna oksimetrija? Znanost koja stoji iza svega je relativno jednostavna — i fascinantna!

Za što se koristi pulsna oksimetrija?

Nisu svi pulsni oksimetri stvoreni jednaki. Neki su dizajnirani za mjerenje samo razine kisika, dok drugi također prate broj otkucaja srca i krvni tlak. Zaljubljenik u fitness može biti više zainteresiran za praćenje njegovog ili njezinog otkucaja srca, dok netko s hipoksijom (nedovoljnim kisikom) može htjeti pratiti obje varijable. Neki od ovih alata uključuju alarm koji se oglašava kada vam puls poraste iznad ili padne ispod određenih pragova.

Koliko koštaju?

Dobra vijest je da su pulsni oksimetri relativno jeftini i da će vam koštati samo oko 50 eura. Postoji nekoliko drugih načina za procjenu otkucaja srca, poput brojanja otkucaja 15 sekundi i množenja s četiri. Iako ove metode nisu točne, obično su dovoljno blizu, ovisno o vašoj razini aktivnosti u tom trenutku.

Kako ga koristite?

Danas mnogi fitnes entuzijasti koriste elektronske pulsne oksimetre (aka pulsni vol) kako bi pratili broj otkucaja srca. Pulsni vol je mala kopča koju pričvrstite na vrh prsta ili ušnu resicu i koja vam govori koliko dobro vaše tijelo apsorbira kisik—u suštini, daje vam do znanja jesu li vaše srce i pluća zdravi i rade li ispravno. Kul stvar u vezi s pulsnim volovima?

Je li važno koji prst koristite?

Ako koristite pulsni oksimetar za uho ili prst, nije važno koji prst koristite – svi su jednako učinkoviti. Međutim, ako imate pristup sofisticiranijem pulsnom oksimetru na zapešću, postoji jedna ključna prednost: može vam dati vrijednost SpO2, koja vam govori o tome koliko kisika zasićuje vašu krv – izuzetno korisno za trkače i sportaše koji pokušavaju pratiti njihove razine kondicije.

Postoje li rizici?

Ljudima sa srčanim problemima ili koji uzimaju određene lijekove ne savjetuje se korištenje pulsnih oksimetara. Ako spadate u ove kategorije i imate pitanja o tome je li sigurno za vas koristiti prstni pulsni oksimetar, razgovarajte sa svojim liječnikom prije donošenja bilo kakve odluke. Neki pacijenti mogu osjetiti blagu oteklinu i crvenilo nakon stavljanja ili korištenja pulsnog oksimetra prsta.

Objavljeno dana